fbpx
sâmbătă

9 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 aprilie, 2020

Odată cu capacitatea de a informa privind contactul cu o persoană infectată cu Covid-19, aplicaţia pe care o vor dezvolta Apple şi Google în acest scop (contact-tracing) are și potenţialul de a monitoriza mai mult de o treime din populaţia lumii.

Aplicația este rezultatul unui parteneriat greu de imaginat între cei doi mari rivali din tehnologia informației, care au promis că vor fi respectate normele de protecţie a sferei private. Totuși, aplicația stârnește deja îndoieli, potrivit Bloomberg.

Tehnologia va fi construită în ambele sisteme de operare ale celor doi producători (iOS și Androird) în două etape.

La jumătatea lunii mai telefoanele iPhone și Android vor avea capacitatea de a schimba wireless informații anonime prin aplicațiile folosite de autoritățile medicale publice, care vor beneficia de asemenea de aplicații pentru menținerea funcționalității sistemului.

Asta înseamnă că, dacă un utilizator este testat pozitiv cu Covid-19 şi introduce informația în aplicaţia publică, ceilalţi utilizatori de care acesta s-a apropiat anterior  vor primi notificări penrtu a se autoizola. Perioada ar putea fi de 14 zile, dar autorităţile de sănătate publică pot stabili orice interval.

A doua etapă va dura câteva luni, în care cele două companii vor adăuga tehnologia direct în sistemele lor de operare, astfel încât trasarea contactelor să funcționeze fără să fie nevoie să se încarce aplicația.

O chestiune „Big Brother”

Sistemul iOS al Apple şi cel Android al Google au în total circa trei miliarde de utilizatori, mai mult de o treime din populaţia lumii. Pandemia a ucis deja 100.000 de oameni din 1,63 milioane de personae infectate.

Guvernele au impus restricții de circulație care au blocat mare parte din economia lumii și presiunile pentru relaxarea restricțiilor cresc pe măsură ce recesiunea care este de așteptat duce cu gândul la tulburările sociale c are i-ar putea urma.

Tehnologia Apple & Google de trasabilitate a contactelor (contact tracing) poate deveni partea esențială a procesului de relaxare a restricțiilor, dar este nu mai puțin controversată: informații despre localizarea și sănătatea a miliarde de oameni vor deveni mai ușor de accesat.

„Atragem atenția că măsurile luate pentru a opri răspândirea coronavirusului trebuie să protejeze şi dreptul la viaţă privată al fiecărui cetăţean american”, au spus membrii House Freedom Caucus, un grup de politicieni republicani conservatori din Camera Reprezentanţilor din SUA.

Grijile se referă la „bazele de date colosale despre deplasările zilnice ale americanilor, la care se adaugă puterea deţinută de instituţiile locale, statale şi federale, care generează o perspectivă alarmantă”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Apple și Google au asigurat că sistemele lor asigură confidențialitatea. Aplicația solicit consimțământul și nu ar arhiva localizarea.

Și alți cercetători lucrează la tehnologia de trasabilitate (contact – tracing), printre care cei de la celebra MIT (Massachusetts Institute of Technology), care au anunțat în această săptămână că au planuri pentru un sistem similar.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: