fbpx

VIDEO Ionuț Sas, președinte al AmCham Education TaskForce: Problemele de formare adecvată a forței de muncă pornesc de la nivelul educației preuniversitare

4 octombrie, 2021

Mulți angajatori au dificultăți de a reutiliza bagajul colegilor care ni se alătură de pe băncile facultăților, însă problemele de formare adecvată a forței de muncă a viitorului pornesc mult mai devreme și ar trebui acționat măcar de la nivelul educației preuniversitare, afirmă Ionuț Sas, președinte al AmCham Education TaskForce.

”În AmCham vom lansa, cât de curând, un pilot în zona de teach-the-teacher, în zona de digital upskilling, pentru profesori de liceu din România. Va fi o picătură într-un ocean, dar sperăm ca mediul de afaceri să preia acest exemplu”, anunță Ionuț Sas.

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale lui Ionuț Sas în cadrul Conferinței CursDeGuvernare Educația și schimbarea paradigmei economice: Cum recuperează România decalajele la capitalul uman adecvat calificat” (28.09.2021).

Cele mai importante declarații:

  • S-a discutat de nevoia de schimbare, de tranziție spre economia digitală. Simplist vorbind, această economie digitală nu poate să existe fără să existe abilități digitale la nivelul întregii societăți, iar asta trebuie să presupună o schimbare de mentalitate.
  • În cadrul AmCham, în cadrul Comitetului de educație, admit că, în ultimii ani, ne-am focusat pe nealinierea nevoilor companiilor cu capabilitățile studenților de an terminal- exista o nepotrivire de capabilități și de așteptări. Acesta a fost focusul în trecut, dar am realizat în ultima perioadă că vedeam doar vârful problemei, e mai fundamentală problema decât credeam inițial.
  • Problema începe de la educația timpurie și continuă în învățământul preuniversitar. În cadrul AmCham ne focusăm pe nevoia de modernizare  a educației în toate domeniile acesteia: infrastructură, curiculă, resurse, metode de predare/învățare. Toate cumulate într-un sistem de long life learning, atât în capabilitățile viitorului cât și în reconversia forței de muncă pentru domenii în care lipsurile se acutizează în România.
  • Legat și de flexibilitatea sistemului educațional- dacă ne uităm la viitorul economiilor, societăților și capabilităților și abilităților pe care trebuie să le formăm în România,  o mare parte dintre acestea, din păcate, nu se găsesc în curricula actuală. Pornim de la gândire analitică și inovativă, învățare activă sau dezvoltarea unor strategii de învățare, gândire critică și analitică, creativitate… Criterii pe care le simt inclusiv din perspectiva de angajator, a unei societăți extrem de dinamice pe piața din România, cred că mulți au dificultăți de a reutiliza bagajul colegilor care ni se alătură de pe băncile facultăților.
  • Am simțit în ultima perioadă eforturi binevenite la nivel de mediu universitar, din păcate, cred că problemele de formare adecvată a forței de muncă a viitorului pornesc mult mai devreme și ar trebui acționat măcar de la nivelul educației preuniversitare.
  • Credem că există o calitate a pregătirii care a scăzut în România în decursul timpului, eforturile de a recupera gap-ul în primii ani de universitate pune o presiune și mai mare.
  • Cred evident că există foarte multe provocări- număr redus al profesorilor și al elevilor cu abilități digitale, infrastructură precară în anumite zone din țară,  lipsa de hardware face dificilă aplicativitatea sistemului de blending learning, capacitate administrativă limitată pentru digitalizarea educației.
  • Totuși, încercăm să rămânem optimiști, credem că reforma educației preuniversitare trebuie să fie și ea o prioritate națională, pe lângă învățământul universitar.
  • Nu este, sub nicio formă, doar efortul societății sau efortul unui sistem public, cred cu tărie că mediul de afaceri trebuie să se implice. În AmCham vom lansa, cât de curând, un pilot în zona de teach-the-teacher, în zona de digital upskilling, pentru profesori de liceu din România. Va fi o picătură într-un ocean, dar sperăm ca mediul de afaceri să preia acest exemplu.

Conferința integrală:

***

Parteneri:

Alpha Bank, AmCham, BCR, eMag, INACO – Inițiativa pentru Competitivitate

Parteneri de comunicare:

ANIS – Asociația Patronala a Industriei de Software si servicii din România

EduApps

Proiectul MERITO

UNSR – Uniunea Națională a Studenților din România

OSUBB – Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai

HR Club România

citește și

Zidul din calea dezvoltării: Cum se văd problemele din educație de la nivelul economiei cu valoare adăugată mare

 

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie